Skolevalget er en fantastisk idé

Ugebrev-Thulesen Dahl
På torsdag den 2. februar er der valg i Danmark, og danskerne skal til stemmeurnerne. Det er dog “kun” ca. 63.000 elever fra 8.-10. klasser på mere end 670 skoler landet over, der får mulighed for at give deres besyv med denne gang. Det sker, når der er: “Skolevalg 2017”.

Jeg synes, skolevalget er en fantastisk god idé. Tusindvis af elever engagerer sig i den politiske debat ved hundredvis af debatmøder. Der udvælges mærkesager og føres kampagne for at overbevise de andre elever om synspunkterne. Et sådant arrangement ville jeg gerne have været en del af, dengang jeg selv gik i skole.

Men selv om jeg nu er blevet for gammel til selv at kunne stemme ved skolevalget, så får jeg alligevel mulighed for at følge med på nærmeste hold, når jeg på onsdag besøger flere skoler. Det bliver spændende at opleve skolevalget “live”! Jeg skal blandt andet til Nørre Snede, hvor jeg ser meget frem til at besøge min egen gamle folkeskole.

Den 2. februar afsluttes det hele så med en stor tv-transmitteret valgaften på Christiansborg. Det glæder jeg mig også til at deltage i.

Det er vigtigt at engagere skoleeleverne i vores folkestyre. Og understrege betydningen af at deltage i demokratiet – også ved at stemme ved valgene. Hvis man ikke stemmer som ung, er der større risiko for, at man heller ikke gør det senere i livet, viser undersøgelser. Jeg er overbevist om, at et projekt som skolevalget er med til at styrke eleverne og gøre dem til mere aktive deltagere i vores folkestyre.

Som stolt partiformand kan jeg selvfølgelig ikke sige mig fri for at have et særligt godt øje til Dansk Folkepartis Ungdoms kampagne. De unge DF’ere har valgt tre mærkesager: Grænsekontrol, hårdere straffe til kriminelle og ret til at beskytte sig selv med peberspray. Super fornuftige mærkesager! Jeg håber selvfølgelig på god opbakning til DFU og deres mærkesager.

Og jeg glæder mig da også over, at en afstemning viser, at ”Hårdere straffe for vold og overgreb” hører til blandt de allermest populære mærkesager i skolevalget. Den er nummer to med 14,0 % af stemmerne. Nummer et er ”Kortere skoledage i folkeskolen” med 14,1 % af stemmerne. Det er måske ikke så overraskende, at nogle elever godt kunne tænke sig kortere skoledage. Og heller ikke mærkeligt at det kommer højt op på listen efter folkeskolereformen, som jo har medført længere skoledage.

Nå. Det hele kulminerer altså på torsdag med en rigtig valgaften på Christiansborg. Jeg er sikker på, at det bliver en stor – og nervepirrende – oplevelse for de mange deltagere. Det bliver spændende at se, hvor meget – eller hvor lidt – det Folketing, som skoleeleverne vælger, minder om det nuværende.

Godt valg!

Med venlig hilsen
Kristian Thulesen Dahl

Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.