Menneskesmuglerne er de eneste sikre vindere

 


Dagligt rapporterer aviser og TV-nyheder om den tragiske situation i Middelhavet, hvor titusindvis af flygtninge og migranter forsøger at nå frem til det forjættede Europa i gummibåde og knapt sejldygtige plimsollere af enhver tænkelig art. Mange af dem når aldrig frem, men ender deres dage i Middelhavets bølger. Det er på alle måder en forfærdelig situation at være vidne til.

Det er også dybt frustrerende at iagttage, hvordan den måde, det internationale asylsystem fungerer på i dag, er med til at holde gang i folkevandringen til Europa. Så længe det er muligt at blive spontan asylansøger, så snart man har sat fod i et EU-land, vil strømmen fortsætte. De svageste asylansøgere, som i realiteten har mest brug for hjælp, får aldrig den mulighed. De må blive i nærområdet. Det er de mest ressourcestærke, som kan betale en menneskesmugler mange tusinde kroner eller selv fragte sig til Europa, der dukker op ved vores grænser. Som systemet fungerer i dag, er menneskesmuglerne, som har gjort deres modbydelige forretning til en milliardindustri i rivende vækst, de eneste sikre vindere.

En stor andel af de, der når frem til Europa, har intet juridisk grundlag for at søge om flygtningestatus og vil aldrig opnå asyl i Europa. Alligevel kommer de. Og de vil blive ved med at komme, hvis vi ikke gør noget. Selvfølgelig er der mange, som er flygtet fra den grusomme borgerkrig i Syrien. Men en meget stor del af migranterne er ikke personligt forfulgte på flugt fra krig og ødelæggelse. De drager mod Europa i håbet om en bedre tilværelse. Det kan man dårligt fortænke dem i. Men det giver dem altså ikke ret til asyl.

Menneskesmuglerne er vinderne. Vi er blandt taberne. For migrantstrømmen har enorme omkostninger for vores samfund. Økonomiske såvel som sociale og kulturelle. Så meget må stå klart for enhver.

”Der er grænser for, hvor mange flygtninge et land kan opsluge, og vi er ikke forpligtede til at ødelægge vores eget samfund.” Dette er ikke et citat fra en DF-politiker. Det er et citat fra Andreas Kamm, generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp. Meget tydeligere kan det ikke siges.

I 2014 alene udgjorde omkostningerne her i landet forbundet med ikke-vestlig indvandring 33 milliarder kr., viser beregninger fra Finansministeriet. Og det var vel at mærke før migrantstrømmen for alvor tog til i 2015. Tallet er næppe blevet mindre…

Danmark kan selvfølgelig ikke alene ændre det globale asylsystem. Men for mig at se er grundlæggende ændringer helt nødvendige. Mennesker på flugt fra død og ødelæggelse har krav på hjælp. Men de har ikke krav på at bo i Danmark i helt uoverskuelige antal. Hjælpen skal i langt højere grad leveres i nærområderne. Det er i realiteten også her, at langt de fleste – og de dårligst stillede – flygtninge befinder sig. Der skal komme langt færre flygtninge til EU, vi skal sørge for, at vores u-landsbistand forbedres og målrettes bekæmpelse af migration og menneskesmuglernes virksomhed. Vi skal have en effektiv, permanent grænsekontrol, og de migranter, der kommer til Danmark, skal sendes tilbage til det sikre land, de kom fra. Står forældede konventioner i vejen herfor, må de udfordres og ændres. De er lavet af politikere og regeringer og kan laves om igen.

Som folketingsmedlem har man først og fremmest ansvar for at tage vare på Danmark. Det kræver en helt fundamental omlægning af asyl- og indvandringspolitikken. Ellers vil alt bare fortsætte som hidtil. Og det kan kun menneskesmuglerne være tjent med…

Med venlig hilsen
Peter Skaarup

Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.