Danmark har ikke brug for storkonflikt!


Af Kristian Thulesen Dahl. Formand, Dansk Folkeparti.
 
Det faldt nogle for brystet, at jeg forleden dag udtalte mig om de forhandlinger, der er på det offentlige arbejdsmarked. At jeg opfordrede forhandlerne – specielt på arbejdsgiverside – i at gøre det yderste for at få forhandlet en aftale på plads, så Danmark ikke skal gå i stå om få uger. Som politiker må man åbenbart ikke sige noget.

Egentlig pudsigt når man tænker på, at det er politikere i kommunerne og regeringen, som forhandler på arbejdsgiverside. De må udtale sig – have holdninger til forhandlingerne. Men jeg som folketingspolitiker må ikke. 

Specielt tankevækkende er det, at partier, som planlagde det forløb, der i 2013 endte med et folketingsindgreb, kan sige, at politikere ikke må blande sig. Det gjorde de da i dén grad dengang. Men måske logikken er, at man kun må udtrykke sin mening, hvis det går imod de offentligt ansatte?

Danmark har IKKE brug for en storkonflikt. Når man ser på de strejkevarsler og lockoutvarsler, der er kommet, vil en konflikt ramme meget vitale dele af landet. Vores sygehuse, ældrepleje, skoler, arbejdspladser, transport, produktion og eksport. Stort set alt vil blive ramt.

Selvfølgelig skal man som ansvarlig politiker med dette som nærmeste fremtidsscenarie opfordre forhandlerne til at gøre deres yderste for at nå en aftale.

Lønmodtagerne har i fællesskab gjort det klart, at det er afgørende for dem, at der findes et resultat i forhold til lærernes arbejdstidsregler. Jo ikke nogen mærkelig holdning – når man tænker på det forløb, der var sidst i 2012-13. Dengang blev lærerne kørt fuldstændig over. En reel forhandling var der ikke tale om. Skal man derfor finde et kompromis, virker det rimeligt klart, at man skal finde en løsning på lærernes situation.

Det kan man så synes er godt eller skidt. Men hvis det er en samlet lønmodtagerkreds, der har det synspunkt, skal man måske indse, at det er nødvendigt for at komme videre.

For vi har både brug for motiverede lærere til at undervise vores børn. Vi har også brug for engagerede sygeplejersker på vores sygehuse. Gode folk der passer børnene i børneinstitutionerne og varme hænder, der passer på de ældre, der har brug for hjælp. Danmark hænger sammen, fordi vi har en masse gode og iderige virksomheder, der tjener pengene hjem til landet, men også fordi vi har en offentlig sektor, som sikrer børnepasning, undervisning, ældrepleje og god behandling på sygehuse o.s.v.

Vi skal anerkende det arbejde, der gøres i den offentlige sektor. Det er jeg også grundlæggende sikker på, at forhandlerne gør. Men så må hårdknuden i forhold til lærerne ikke betyde, at det hele løber af sporet. Så må der gøres det yderste for at finde kompromisset.

Bogmærk Permalink.

Lukket for kommentarer.